Nieuw: Mensenwerk!

April 2017 verscheen bij Uitgeverij Coutinho de publicatie Mensenwerk- oriëntatie op werkvelden in het sociaal werk, onder redactie van John Bassant en Marianne Bassant-Hensen. In Mensenwerk b...

Age Friendly City Award 2016

In een age friendly city kunnen bewoners van alle leeftijden prettig leven. De grootste uitdaging is om dit te realiseren voor senioren. Hoe zorgen we voor een seniorvriendelijke stad met actieve, vitale ouderen die zich minder eenzaam en depressief voelen? Op 19 september 2016 discussieerden  ruim 260 bezoekers over dit onderwerp met zorgexperts, beleidsmakers, zorgaanbieders, ouderen én jongeren in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Organisator Seniorenstudent gaf zes initiatiefnemers elk drie minuten podiumtijd om hun project voor ouderen te pitchen. Welk project draagt het meest bij aan de leeftijdsvriendelijke stad? De keuze was aan de zaal. Het werd een spannende nek-aan-nek race, waaruit Sara Bruinsma als winnares tevoorschijn kwam met haar ontroerende project For good old times.  

Namens de vakjury mocht ik de overgelukkige Sara officieel de Age Friendly City Award 2016 overhandigen. Het is haar gegund! En het wás een inspirerende avond! Achteraf had ik er wel een wat dubbel gevoel bij. Omdat er vooraf geen criteria waren, was het onduidelijk op grond waarvan het publiek koos. Voor mij zijn er drie belangrijke criteria: 

  1. Kracht van ouderen. Laat het project zien hoe ouderen van betekenis kunnen zijn in de samenleving?
  2. Inclusie. Brengt het project ontmoeting en duurzame verbindingen tussen generaties tot stand?
  3. Adoptie. Is het project gemakkelijk over te nemen in andere wijken of gemeenten?  

Hieronder alle genomineerden, met een korte observatie van mijn kant. Ga ze bekijken beste lezer, het is leuk en leerzaam. Wie weet over enige tijd ook in uw gemeente…

Sara Bruinsma, for good old times
Het plezier spat er vanaf en Sara laat zien hoe je ondernemerschap, passie voor auto rijden en zorg voor het welzijn van ouderen op originele wijze kunt combineren.

Frédérique Arnold, Het Danspaleis
Laat zien hoe muziek bij de mensen thuis een bindmiddel kan zijn, ook voor diegenen die hun huis niet meer zo gemakkelijk uitkomen of niet meedoen aan groepsactiviteiten.

Simone Knaapen, BUUV
BUUV maakt de helpende mens in ons wakker (mensen die helpen worden gelukkiger oud!). Het draagt bij aan wederkerigheid (je kunt zowel gever als ontvanger zijn) en is niet alleen voor ouderen maar voor alle leeftijden.

Mark Hendriks, Oma’s Pop-up
Laat zien hoe je eenzaamheid bij ouderen kunt bestrijden zonder te stigmatiseren (u bent eenzaam dus…). Door ouderen aan te spreken op hun talent en passie, in dit geval voor koken, bereik je de doelgroep beter.

Loes Geijsen en Linde de Wit, Academie van de Stad
De Academie van de stad laat zien hoe je studenten actief en positief inzet voor buurtbewoners van jong tot oud. Sterk punt is ook het betrekken van woningcorporaties bij de invulling van sociaal beheer, iets wat er de laatste jaren te veel bij ingeschoten is.

Jurre Ongering (Waag Society), MakeHealth
Iets ingewikkelder om in een paar bites te pitchen. Een voorbeeld van de ware en oprechte deel-economie. Make Health laat zien hoe je creativiteit, maak- en denkkracht van burgers van alle leeftijden aanboort en deze verbindt met hulpbronnen als kunst, wetenschap en technologie. Eigen oplossingen zijn vaak beter, goedkoper en duurzamer.